Grzyby Candida

Drożdże i grzyby Candida – wrogowie Twojego Organizmu

candidaDrożdże i grzyby Candida pasożytują na naszych organizmach. Aby pokonać wroga trzeba najpierw dobrze go poznać. Przeczytaj o grzybach  i ich zarodnikach – drożdżakach.

Grzybica jest dolegliwością przebiegającą z licznymi nawrotami. Bezpośrednią przyczyną pojawiania się grzybicy są zaburzenia w składzie mikroflory jelitowej  spowodowane m.in. powszechnym stosowaniem antybiotyków. Dodatkowo na rozwój grzybicy wpływa osłabienie organizmu i inne obciążenia takie jak toksyny, metale ciężkie.  Aby skutecznie zdiagnozować obecność grzybicy warto wykonać Test Obciążeń Organizmu.

Skąd bierze się grzybica


Drożdżaki Candida są zarodnikami grzybów. Wraz z bakteriami stanowią naturalną mikroflorę jelit człowieka. Człowiek stwarza doskonałe warunki do życia – odpowiednią wilgotność, obfitość pożywienia i stałą temperaturę. W takim środowisku, wewnątrz człowieka, pasożyty stale konkurują ze sobą m.in. o dostęp do pożywienia, rozwijają się, rozmnażają.

Drożdżaki Candida odżywiają się w masie kałowej cukrami prostymi wywołując ich fermentacje.  W przypadku nadmiaru drożdżaków w jelicie grubym, duże ilości dwutlenku węgla powodują gazy i problemy gastryczne.

Drożdżaki wpływają na nasz apetyt

Drożdżaki Candida mają umiejętność wpływania na nasz apetyt – w sytuacji braku dostatecznej ilości cukrów w masie kałowej – drożdżaki wytwarzają substancje podobną do insuliny, która po wchłonięciu do wnętrza organizmu, powoduje spadek stężenia glukozy w krwi, przez co zwiększa się stężenie we krwi.,

Grzyby Candida pasożytem organizmu

Grzyby Candida są bezwarunkowymi pasożytami. Do życia niezbędna jest im tkanka organizmu żywiciela, która jest ich środowiskiem, pożywieniem i miejscem. To oznacza, że są niebezpiecznymi patogenami, które wykorzystują każde osłabienie systemu odpornościowego.  W obrębie uszkodzonej tkanki grzyb wytwarza ognisko grzybiczne, któremu zazwyczaj towarzyszy miejscowy stan zapalny. Prowadzi to do zarażenia grzybem całego organizmu.

Grzyby Candida – i ich cechy

Niepokojące jest to że grzyby Candida nie zadowalają się martwiczą tkanką.
Oznacza to, że dla zdobycia pożywienia agresywnie wpływają na rozpad komórek organizmu żywiciela (człowieka), wydalając do tkanki enzymy trawienne.
Toksyczne produkty przemiany materii grzyb Candida wydala do tkanek organizmu, skąd trafia do krwioobiegu, wywołując zatrucie organizmu żywiciela. To powoduje osłabienie systemu odpornościowego.

Grzyby Candida wyrastają z zarodników – drożdżaków Candida

Gatunki grzybów Candida wytwarzają substancje o charakterze endotoksyn. Do tej pory wyodrębniono prawie 80 rodzajów takich toksyn. Wszystkie maja jedną cechę – są groźnie dla organizmu. Toksyny produkowane przez grzyby uszkadzając błonę śluzową jelita cienkiego i zmniejszają powierzchnię wchłaniania składników pokarmowych. Uszkadzają też śluzówkę jelita grubego, powodując przenikanie do organizmu  toksyn, metali ciężkich oraz alergenów zalegających w masie kałowej.

Jedną z grup toksyn są neurotoksyny – substancje chemiczne wywierające negatywne działanie na ośrodkowy układ nerwowy. Wywołują stany depresyjne i rozchwianie emocjonalne np. zmienne nastroje, niezdecydowanie, chaotyczność, gwałtowne zachowania.

Najważniejsza w walce grzybami i drożdżakami jest diagnostyka. Jeśli czujesz się zmęczony, osłabiony, ciągle chce ci się spać lub masz wahania nastroju oznacza to, że prawdopodobnie w Twoim organizmie panoszą się grzyby.
Zrób Test Obciążeń Organizmu aby dowiedzieć się w jakiej kondycji jest Twoje ciało.
Podejmij świadomą decyzje – pozbądź się grzybów i drożdżaków!




Dodaj komentarz